lørdag 18. april 2009

Hvorfor gikk du, Hansen?


Aldri i mitt liv har jeg fått så mange klemmer som i går.Da var jeg på festavslutning på Akershus festning i regi av Rådet for psykisk helse.Det er så utrolig godt å merke at vi er mange som jobber for det samme, at vi skal få et bedre tilbud til mennesker med psykiske helsebelastninger.Vi feiret at Kvalitetsutviklingsprosjektet ,KUP var kommet i mål.
Helseminister Bjarne Haakon Hansen satt på 1.rad, smilende,
og jovial som alltid.
For en stund siden så jeg at bilde av han med ei T-skjorte der det står:"Jeg har ansvar for psykisk helse."Hva mener du med det,Hansen?
Du har vel ikke det ansvaret alene? Mange av oss som var på festningen i går er, eller har vært brukere, eller rett og slett psykiatriske pasienter.

Vi tenker annerledes enn psykiatere.Vi mener at psykiatrien faktisk har glemt eller gått bort i fra det som burde være hovmålet i arbeidet med psykisk helse, at folk blir friske og får et godt liv. Vi trenger ikke hjelp i form av piller og oppbevaring.Vi trenger gode relasjoner til terapeuter som ikke henger seg opp i symptomer på psykisk sykdom, men som ser våre ressurser og behandler oss med respekt og varme.Det koster ikke en krone, det Hansen. Litt kjærlighet har vi vel alle å spre rundt oss i våre omgivelser.Det fine med kjærligheten er at jo mer vi deler ut, jo mer blir det av den!
I stedet for å spørre om hvorfor alt er blitt så fælt, så er det tre enkle spørsmål som jeg gjerne skulle ha blitt stilt som psykiatrisk pasient:

1.Hvordan er din livssituasjon i dag?
2.Hvordan ønsker du at den skal bli?
3.Hva skal til for at du skal få et godt liv?

Vi trenger hjelp til å bedre vår livssituasjon, støtte til å våge å møte egne utfordringer og vi har behov for å bli lyttet til og bli tatt på alvor når vi kommer med meninger og synspunkter.Det er dette som er innholdet i et godt, psykisk helsearbeid. Jeg trodde at dette også skulle være et utgangspunkt for politikerne når de snakker om "å være i dialog med brukerne"
I går under debatten på Akershus, snakket politikerene om penger og behandlingssenger.Det var imidlertid veldig bra,Hansen det du sa til slutt at den viktigste målsettingen for ditt arbeid er å skape lavterskeltilbud.
Men ingen blir friske av bare å ligge i senga.Vi må "stå opp om morran, "komme i aktivitet og fylle livet med et godt og meningsfylt innhold. Aurora har i alle år kjempet for at vi skal få et helt nytt innhold i psykiatrien .
Men , for å få til det, så må du , Hansen,som landets Helseminister,ta deg tid til å lytte og ikke forsvinne når vi har sjansen til å komme i dialog med deg.
Viktoria, som er en strålende representant for brukerne, hadde de beste gullkornene under debatten, men dessverre fikk hun alt for liten tid.
Møteleder begrenset hva den enkelte ville si fordi du ,Hansen måtte videre til Årsmøtet i Arbeiderpartiet.Dermed ble dabatten på en måte amputert. Og her er jeg ved kjernen av dagens innlegg: På invitasjonen til festavslutningen står det: "Du kan utfordre til dialog og debatt med Helsenorges mektigste."
Hvorfor gikk du, Hansen? Kunne du ikke kommet litt for seint på årsmøtet? Det er faktisk oss du jobber for.Vi er dine arbeidsgivere og vi har mye vi ønsker å snakke med deg om. Men da må du ikke bare forsvinne før vi får sjansen!
Ha en tankefull lørdag!
Klem fra Ingunn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar